Slik bør du behandle dressen din for at den skal vare så lenge som mulig
Visste du at små, enkle grep under og etter bruk kan øke levetiden til dressen din betraktelig? Følger du disse tipsene unngår du de vanligste tabbene vi i Ferner Jacobsen opplever at dressbrukere gjør, slik at du får dressen til å holde seg pen så lenge som mulig.
Heng opp dressen – alltid
Dette høres nok åpenbart ut, men denne huskeregelen er likevel viktig å ha i bakhodet. Dersom du er i bryllup og skal ut på dansegulvet kan det være fort gjort å slenge fra seg dressjakken i en krok. Dette kan gjøre at den krøller seg og i tillegg vil den bli utsatt for friksjon fra underlaget den ligger på. Henger du jakken på en stolrygg er sjansen mye mindre for at jakken blir skadet.
Dette er like viktig når du kommer hjem. Heng opp dressen med en gang du tar den av deg, ikke la den ligge på sofaen. Dressen trenger nemlig å puste etter bruk, så det er viktig å la den henge naturlig på kleshengeren. Husk også å henge opp buksen på en henger, brettet langs buksepressen.
Heng gjerne dressen i et hjørne hvor du ikke tar hengerne ut og inn ofte, da dette kan føre til at den får unødvendig friksjon, og dermed blir slitt selv om den ikke er i bruk.
Ikke oppbevar dressen i dressposen
Dresser laget av ull trenger å puste, og det er derfor optimalt å henge dressen i et godt ventilert skap som ikke er for fullt. Dressposen du får med når du kjøper dress hos Ferner Jacobsen er til å frakte dressen i, slik at den ikke får noen skader under transport. Oppbevarer du dressen i dressposen over lengre tid, kan det begynne å lukte eller danne seg mugg på den. La den få puste, og bruk bare dressposen når du skal transportere dressen.
Ikke rens dressen for ofte
Som nevnt er ull et naturlig materiale som trenger å puste, og det gjelder også når det kommer til rens. Ull er på mange vis selvrensende, og så lenge den får luft etter bruk, trenger den ikke renses. Renseprosessen kan slite på dressen, og gjøres det for ofte vil levetiden forkortes betraktelig. De eneste gangene du trenger å rense dressen er når den er skitten eller har en lukt du ikke ønsker. Ellers er det rett og slett nok å enten henge den opp, eller henge den utendørs en liten stund.
Les også: Hvorfor er dressens konstruksjon så viktig?
Enkelt å få vekk krøller
En fin ulldress krøller ikke mye, men ved mye bruk eller når stoffet kommer i klem, kan krøller selvsagt oppstå. Dette problemet er heldigvis enkelt å løse. Bruk en steamer eller et strykejern på lav temperatur over det krøllete området. For varm temperatur kan fullstendig ødelegge ullstoffet, og da vil stoffet begynne å skinne og se slitt ut. Stryk derfor på laveste temperatur, mens du hele tiden flytter på strykejernet/steameren, slik at varmen ikke blir fokusert på ett område.
Hvordan ser jeg at dressen bør byttes ut?
Selv om en pent behandlet dress kan vare i mange tiår, vil den med mye bruk ikke lenger tåle tidenes tann. Det tydeligste tegnet på en slitt dress er at ullstoffet begynner å glinse og reflekterer lys. Da har ullet fått såpass mye friksjon at det rett og slett er utslitt. Dersom dressen begynner å gå opp i sømmene både på utsiden og inne ved linningen, er dette også et tegn på at den er for slitt. Det kan likevel være at det går an å sy sømmene på nytt, og dermed gir du dressen forlenget levetid.
Har du kjøpt en dress med limt konstruksjon, er det fare for at også selve konstruksjonen kan bli ødelagt. Ved bruk over lang tid vil konstruksjonen begynne å henge og miste den fine formen den en gang hadde, som gjør at dressen mangler det formelle preget. En limt dress kan også bli ødelagt av varme, som oftest fra rens. Merker du at det ser ut som det bobler på slaget eller brystet av dressen er det nok dette som har skjedd. Da har limet blitt så varmt at det har startet å boble, og dette vises tydelig på utsiden av dressen. Dette ser ikke pent ut, og her er det dessverre ikke mye du kan gjøre for å redde dressen.
Trenger du å oppgradere dressgarderoben? Utforsk utvalget her, eller ta turen innom en av våre butikker.