Rask levering og gratis retur

Mer enn 100 år

Bonus på alle ordinære varer

Ønskeliste

Laster inn dine lagrede produkter …

Hvordan holde seg varm på vinterferie?

Hvis det er sant som de sier, at det ikke finnes dårlig vær, er man pent nødt til å finne klær som duger. Er du en frysepinne? Gjør deg klar for vinterferien med disse tipsene!

Ingen liker å fryse. Ikke bare er det ubehagelig, men det kan faktisk øke risikoen for at du blir forkjølet. Det er ikke komplisert å skulle unngå å fryse, men det er likevel noen smarte råd som ofte blir oversett.


Alltid ull innerst

Ull er overlegent når gradestokken kryper nedover. Har du dårlige minner fra å ha klødd deg halvt i hjel etter at foreldrene dine tvang på deg ulltøy? Det kan det hende du har vokst fra deg. Mange barn har forbigående atopisk eksem som gjør huden spesielt utsatt for kløe.


Ull trenger heller ikke å være plagsomt mot huden hvis du velger en type ull som passer din hud. Se etter mikron-tallet på ullundertøyet. Mikron gir en indikasjon på hvor fine fibrene i ulla er. Jo lavere dette tallet er, desto mykere er også tøyet.


Så hva er det som er så magisk med ull? For det første tar ull opp fuktighet bedre enn mange andre materialer, som for eksempel bomull. Dette hindrer at du blir våt av svette under skidressen eller andre ytterklær. For det andre er ulla suveren fordi ulltråder inneholder mer luft enn andre materialer. Kroppen varmer opp luften, og du holder deg derfor tørr og varm gjennom dagen med en ulltrøye mot huden.


Mellomlag og ytterlag

Det er vanlig å bruke tre lag når man skal ut i kulda. Etter ullundertøy anbefales det å bruke en tykk ull- eller fleecegenser.


Sist, men ikke minst, må du hindre at luft, vind og nedbør gjør deg kald. For «vanlig» kulde vil det fint holde med en skalljakke eller en annen vindtett jakke. Er det ordentlig kaldt, bør du velge en tykkere jakke utenpå ulltøy og mellomlaget. Men hva skal du velge?



Les også: Zimmerli: En intim dialog mellom hud og materiale



Dun eller syntetisk?

Dun har i årevis vært det ubestridte førstevalget for både erfarne turfolk og ferierende fjellfolk. Skal du holde deg varm, er det ingenting som kan konkurrere med en dunjakke. Hvor sant er dette?


Vel, dun er det varmeste alternativet – så sant du befinner deg i tørre omgivelser. Dunet blir ødelagt når det trekker inn mye fukt og bruker svært lang tid på å tørke. I tillegg forsvinner «spensten» i dunet etter at det har blitt eksponert for vann fordi det klumper seg sammen. Dette reduserer isolasjonsevnen. Med andre ord vil det fungere mot sin hensikt å bruke dunjakke når det er fuktig snø- eller regnvær.


Syntetiske materialer gir riktignok ikke fullt like bra isolasjon som dun. Når det er sagt, kan gode syntetiske vinterjakker fint brukes i minusgrader. Er det snøvær eller regn i luften, er dette det naturlige valget. År med innovasjon gjør at syntetiske jakker tørker fort og holder bedre på varmen i vått vær enn naturmaterialer.


Lue, skjerf og hansker

Hodet er kroppens pipe, heter det. Ikke så rart da minst halve varmetapet på kalde vinterdager går gjennom toppen av hodet. For å holde deg varm på resten av kroppen er det derfor viktig å tette igjen her også. Bruk en lue som går godt over ørene, samt skjerf og gode hansker som puster. At du skal «trekke luen nedenfor ørene» sies ikke bare for å unngå at du fryser på ørene. Det er også viktig for at kald luft ikke skal trekke inn i øregangene, og dermed skape irritasjon eller betennelse.


Har du skjerf foran både munn og nese, vil du oppleve at luften varmes opp før du skal trekke den ned i lungene. Det kan være behagelig hvis du for eksempel sliter med vinterhoste, er forkjølet eller kjenner kløe eller ubehag ved å trekke inn iskald luft. Se gjerne gjennom sortimentet til livsstilsmerket Greater Than A i nettbutikken vår!

Ferner Jacobsen

Kontakt oss

Vi er som regel tilgjengelig på telefon og chat i butikkens åpningstider, men kontakt oss gjerne via e-post.

Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
TEH