Rask levering og gratis retur

Mer enn 100 år

Bonus på alle ordinære varer

Ønskeliste

Laster inn dine lagrede produkter …

Den ultimate ordlisten for alle fashionistaer

En salig blanding av engelske og norske moteuttrykk gjør det lett å bli forvirret. Er FW og AW det samme, og hva betyr egentlig Prêt-à-Porter? Her får du oversikten.

Apparel: Et personlig antrekk, eller en spesifikk type klær. Brukes også om klær som selges i butikken, for eksempel atletisk apparel.


Autumn/Winter (AW): Se Fall/Winter.


Catwalk: Motescenen hvor nye kleskolleksjoner blir vist frem (se eget punkt). Også kalt runway.


Cruise Collection: En kleskolleksjon som fyller tomrommet mellom Fall/Winter og Spring/Summer (se egne punkter), typisk bestående av ferieantrekk. Stadig vanligere blant de store motehusene for å kunne være relevante gjennom hele året.


Drape: Måten et plagg eller stykke tøy sitter på eller henger over kroppen, mest brukt i haute couture (se eget punkt).


Fall/Winter (FW): En kleskolleksjon bestående av plagg til høst- og vinterbruk. Lanseres på catwalken rundt februar (se eget punkt), og kommer i butikk fra august. En kolleksjon som vises i februar 2024 heter FW24. Den britiske varianten er Autumn/Winter (AW).


Fast fashion: Betegnelse på at trendene fra catwalken blir plukket opp av billigkjedene som umiddelbart selger lignende produkter i sine egne butikker til langt lavere priser.


Front row: Den seteraden som er plassert nærmest catwalken på en motevisning. Kun spesielt utvalgte, innflytelsesrike profiler er å finne på denne raden: moteredaktører, journalister, fotografer, designere og store influensere.


Haute Couture: Plagg som er skreddersydd til én spesifikk kunde.


High-end fashion: Luksuriøse plagg med dyre tekstiler og materialer, designet av motedesignere. Hvilke designere og motehus som går under denne paraplyen er omdiskutert.


Holiday Collection: Se Cruise Collection.


Kolleksjon: Et utvalg antrekk og klær som motedesignere eller motehus har satt sammen i forkant av en sesong – gjerne med en mer eller mindre synlig rød tråd. Det finnes ingen regler for antall plagg, men rundt 25-35 er vanlig.


Lookbook: En bildeserie som presenterer en kleskolleksjon, ment for å promotere klærne overfor motepresse, innkjøpere og forbrukere.


Målsøm: Å designe sin egen dress, jakke eller skjorte ut fra en rekke prøveplagg. Stoff, fôr, knapper og design velges etter smak og behag.


Pre-Fall Collection: En kleskolleksjon som fyller tomrommet mellom Spring/Summer og Fall/Winter. Stadig vanligere blant de store motehusene for å kunne være relevante gjennom hele året.


Prêt-à-Porter: Den franske varianten av ready-to-wear.


Ready-to-wear: Betyr «klar til å bæres», og betegner klær sydd etter standardmål. Står i motsetning til haute couture (se eget punkt).


Resort Collection: Se Cruise Collection.


Runway: Se Catwalk.


Sample sale: Motehus opparbeider seg en god del «prøveplagg» som av ulike grunner aldri finner veien til butikkene. Fra tid til annen blir disse plaggene solgt til svært nedsatte priser.


See now, buy now: En nyere trend blant flere motehus som gjør plaggene tilgjengelig umiddelbart etter visningen på catwalken, heller enn å la det gå måneder til klærne blir tilgjengelig i butikk.


September: Den første måneden i moteåret, og begynnelsen på en ny sesong. September er den største og viktigste måneden i moteindustriens kalender.


Spring/Summer: En kleskolleksjon bestående av plagg til vår- og sommerbruk. Lanseres på catwalken rundt august (se eget punkt), og kommer i butikk fra februar. En kolleksjon som vises i august 2023, heter SS24.


Statement piece: Et klesplagg som er spesielt iøynefallende enten på grunn av plaggets farge, print eller form. Man har gjerne ikke på seg mer enn ett statement piece av gangen. Også kalt it-plagg.

BLI MEDLEM I VÅR KUNDEKLUBB

  • 15% bonus på alle ordinære varer
  • Fri frakt over 199,-
  • Digitale kvitteringer
  • Eksklusive og personlige tilbud
Ferner Jacobsen

Kontakt oss

Vi er som regel tilgjengelig på telefon og chat i butikkens åpningstider, men kontakt oss gjerne via e-post.

Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
TEH