Rask levering og gratis retur

Mer enn 100 år

Bonus på alle ordinære varer

Ønskeliste

Laster inn dine lagrede produkter …

Fra casual til formelt: Dette betyr de ulike kleskodene

Hvilke kleskoder finnes og hva innebærer de? Det er seks som er rådende og som du bør ta spesielt hensyn til når du skal velge deg et antrekk til hele spekteret av anledninger. Her gir vi deg en oversikt!

Som om det å velge seg et antrekk på en helt vanlig dag ikke var komplisert nok, vil du fra tid til annen bli invitert til en begivenhet der du må tyde hva som skiller for eksempel «dress» fra «mørk dress», og så videre. Med denne veiledningen skal du få slippe å måtte stå i mørket neste gang du tar en noe forvirret og litt formålsløs kikk inn i garderoben. Har du en basisgarderobe med plagg som lar seg kombinere med alt, kan du stille forberedt med et antrekk som treffer til de aller fleste anledninger.


Casual

Unn deg bevegelsesfrihet, vide størrelser og noe mykt mot huden, for dette er et tegn på å kle deg komfortabelt. Casual er nemlig som en ikke-kleskode. Dra frem dine favorittplagg uten verken å være på kanten eller for avslappet. Kombinasjonen T-skjorte, jeans og sneakers er en sikker vinner. Hev antrekket om du vil, og bli stilsikker i en chinobukse og en poloskjorte. Kvinner kan eventuelt pynte seg med en stilig topp, smykker og en blazer. Sneakers er vel så bra som hæler – se an om du skal være innen- eller utendørs.


Les også: Jobbklær: Slik kler du deg på kontoret


Jakke og bukse

Tenk polert uten å være for stram. Med visse forbehold er du fri til å sette ditt personlige avtrykk i antrekket, så grip muligheten til å være litt freidig med farger og mønstre. Menn kan gå for en valgfri bukse til skjorta og dressjakken, for eksempel et par chino- eller flanellbukser. Selv om det gjerne droppes, kan et slips eller en sløyfe og et lommetørkle brukes til. Kvinner kan gå i et lett og ledig antrekk som kjole, eventuelt skjørt eller langbukse med en topp som passer til. Skal du på en hagefest eller en vennemiddag, kan du være litt vågal med en trendy jumpsuit eller bukser med print.


Les også: 6 ulike bukser alle kvinner bør ha i garderoben


Dress

Kleskoden dress brukes ofte til uformelle anledninger på dagtid, som 17. mai, konfirmasjon eller forretningslunsj. Menn kan kle seg i en blå, grå eller mønstret dress, noen ganger med en farget eller mønstret skjorte. Ta frem penskoene, gjerne et par derbys, oxfords eller loafers, alternativt også et slips eller en sløyfe og et lommetørkle. Kvinner kan bruke en kjole, eventuelt et skjørt eller langbukser og en pen topp.


Les også: Dette er de vanligste dresskotypene


Mørk dress

Finn frem finstasen! Med denne kleskoden har vi beveget oss over i den formelle sfæren – enten du skal i bryllup, jubileumsmiddag, dåp, begravelse eller galla. Menn kan gå i en mørkeblå, grå eller svart dress. Bruk en hvit skjorte med enkel eller dobbel mansjett. Et diskré mønster på dressen er også tillatt. Kompletter antrekket med et slips eller en sløyfe i silke, et lommetørkle og et par pensko i derby-, oxford- eller broguemodell. Kvinner kan bruke en knelang kjole, eventuelt et skjørt eller langbukser med en overdel som dekker skuldrene. Fullfør gjerne antrekket med et par nette sko.


Les også: Invitert i bryllup? Dette betyr kleskodene


Smoking

Hvis valgfrihetens utallige muligheter føles som en byrde, slipper du det med denne kleskoden. Smokingen er nemlig som en uniform. Er anledningen formell og den foregår på kveldstid – etter at klokken har slått 18 – skal smokingen brukes. Menn skal bruke en svart eller midnattsblå smokingjakke og matchende bukser med hvit smokingskjorte. Fullfør antrekket med en svart sløyfe i silke eller fløyel, hvit eller diskré mønstret lommetørkle og svarte sko i oxfordmodell, gjerne lakksko. Kvinner skal bruke en knelang til lang smokingkjole. Bunaden kan brukes av både menn og kvinner. Et knelangt skjørt eller langbukse i finere stoff med matchende overdel, kan også brukes. Sko og tilbehør i stoffer som silke, fløyel og skinn er trygge valg.


Les også: Hva er egentlig en smoking?


Kjole og hvitt

Hintet er herskapelig. Kleskoden hører til den ytterst høytidelige anledningen som gallamiddag, ball eller forskjellige ordensselskap. Menn bærer kjole og hvitt eller militær gallauniform. En svart eller midnattsblå jakke brukes med tilhørende bukser som gjerne har innfelte striper på utsiden. Den hvite skjorten skal ha et stivet bryststykke. Antrekket kan kompletteres med en hvit vest, et hvitt lommetørkle i silke eller lin og hvit sløyfe. Bruk et par svarte lakk- eller skinnsko som oxfords, operapumps eller fløyelsloafers. Der menn bruker kjole og hvitt (eller snippkjole), skal kvinner bruke en lang gallakjole. Tenk fine materialer som silke, fløyel, blonder eller brokade. Lange hansker og en liten formell selskapsveske brukes gjerne til. Dra opp antrekket enda mer med smykker, pumps eller sandaletter. For øvrig kan bunaden brukes av både menn og kvinner.

BLI MEDLEM I VÅR KUNDEKLUBB

  • 15% bonus på alle ordinære varer
  • Fri frakt over 199,-
  • Digitale kvitteringer
  • Eksklusive og personlige tilbud
Ferner Jacobsen

Kontakt oss

Vi er som regel tilgjengelig på telefon og chat i butikkens åpningstider, men kontakt oss gjerne via e-post.

Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
TEH