Rask levering og gratis retur

Mer enn 100 år

Bonus på alle ordinære varer

Ønskeliste

Laster inn dine lagrede produkter …

Reparere ødelagte klær? Så enkelt kan du gjøre det

Drømmeplagget er som drømmeforholdet: en perfekt match som varer for alltid. Men som ethvert forhold trenger også ethvert plagg en kjærlig hånd, og kanskje en oppfriskning i ny og ne.

Generasjoner før oss har vært flinkere til å ta vare på klærne sine. Ikke bare var produktene ofte godt laget av dyktige skreddere, som ofte mente at de holdt lenge, de ble også tatt godt vare på av mødre og bestemødre som hadde vokst opp med å sy og stoppe. På 70-tallet en gang skjedde det er ørlite skifte. Vi sluttet å behandle klærne våre med respekt og kjærlighet, og begynte med bruk-og-kast. Klær ble billigere å produsere og folk fikk en høyere levestandard med bedre økonomi.


Ingenting er mer irriterende enn ødelagte klær, særlig de du er ekstra glad i. Og selv om dyrere klær ofte holder seg svært mye lengre enn billigere varianter, er klær til syvende og sist en forbruksvare. Å ta vare på klærne dine trenger ikke være et stort prosjekt i seg selv. Du kan stoppe, sy og reparere samtidig som du ser på film, hører på radio, får med deg nyheter eller er sosial med venner. Hva med å invitere til en bytte-og-fikse aften? Her kan folk ende opp med nye garderober, samt få fikset favorittplagg uten å gå glipp av en sosial sammenkomst.


Sette på en ny knapp

Mange knapper kan en enkelt sys på når de faller av. Dette gjelder spesielt overdeler som gensere, cardigans og lette jakker. Skal du derimot feste en knapp i livet på bukser, kan det bli litt mer utfordrende. Likevel er det ingenting i veien for å forsøke seg på dette selv.


Dersom du skal bytte jeansknapper, trenger du en hammer, en ny knapp og eventuelt litt stoff dersom hullet rundt knappen er revet opp. Du må jobbe på en solid arbeidsflate, og huske på å fjerne gamle knapperester før du begynner. I jeansknapper er det «spikere» som skal føres gjennom knapphullet fra baksiden. Det er dette hullet som kanskje trenger litt hjelp hvis det har blitt for stort. Her kan du sy på en lapp med reststoff for å få et mer tilpasset hull slik at knappen ikke sitter løst. Når knappen er på plass, må stoffbiten med knappen i plasseres på en solid underflate før du banker den lett på plass med en hammer. Slik låses knappen godt fast, og jeansen er klar til bruk igjen. Pass på at du ikke hamrer for hardt – da dette vil kunne skade knappen.


Sy igjen en søm

Hverdagsslitasje eller brå bevegelser kan gjøre skade på ulike klessømmer. Enten du har gått med samme par jeans i en årrekke, og merker at visse deler av sømmene begynner å synge på siste vers, eller du har forsøk deg på spagaten i et par litt for trange bukser, kan det være lurt å ha nål og tråd parat.

Sømmer kan enten sys for hånd, eller ved bruk av en symaskin. Her blir ofte resultatet penest om du bruker maskin, da sømmen blir tettere, jevnere og ofte rettere. Likevel kan små sømmer lettest tas for hånd. Sitter sømmen attpåtil et litt skjult sted, kan du raskt og enkelt sy for hånd. Husk alltid å vrenge plagget du skal sy i, uansett om du gjør det for hånd eller med maskin. Da ser det mye finere ut.Les også: Hva kan du om kleshengerens historie? Lappe det sammen

Lapping av klær kan fort gi de en kul retrolook. Kanskje fordi dette var noe vi så mye mer av på 50- 60- og 70-tallet enn det vi gjør i dag. Likevel går ofte stil-tiår litt på rundgang, og det som var kult før i tiden dukker stadig opp på dagens catwalk, kanskje i en litt omgjort innpakning.


Vi ser også lappestilen titt og ofte i ulike klesbutikker, spesielt når det kommer til jeans. Bukser satt sammen av ulike stoffer, med store firkantede stofflapper på både knær og lår. Så hvorfor kjøpe en helt ny bukse med lapper, når du kan reparere en gammel du allerede har? Her kan du være så kreativ du bare ønsker, og sette sammen ulike stoffer over hullene du vil skjule. Jeansstoff over hullete olabukser, eller kanskje romantiske blonder, spreke farger, eller kule mønstre? Mange selger også lapper i form av blomster, dyr og andre morsomme motiver. Lappebukser kan til slutt ende som skikkelig statementplagg!


Frisk opp fargen

Falmende eller skadede tekstiler kan få nytt liv med en friskere farge. Kanskje har du noen flekker på en lys T-skjorte som aldri forsvinner i vask, fått deodorantmerker under armene på en hvit skjorte, eller kanskje sommerkjolen som en gang var glitrende blå nå har fått et falmende utseende. Da er det faktisk såre enkelt å fornye eller forfriske fargen på klesplagget. Enten kan du velge en helt ny farge, eller så kan du forsterke den gamle. Tekstilfarge får du for eksempel kjøpt i hobbybutikker eller på ulike jernvarehandler. Det finnes også et hav av farge på nett, så dersom du ikke finner den perfekte nyansen i en ordinær butikk, kan du som regel søke deg frem til noe i en nettbutikk uten problem.


Få fjernet nuppene

Nupper på klær oppstår når fibrene i stoffet får ulik lengde, gnisser mot hverandre og danner en floke. Det er derfor mer vanlig med nupper i områder hvor plagget opplever mye gnissing, som i armhulen. Har du fått mange nupper på plaggene dine kan de fort se slitne ut. Heldigvis er det lite som skal til for å fjerne de små plagsomhetene.


Mange steder kan du nå skaffe deg en nuppemaskin som enkelt og skånsomt fjerner nuppene. Har du ikke dette tilgjengelig, kan du prøve å fjerne nuppene forsiktig med en kam – et supert produkt for enkel og rask reparasjon. Alt du gjør er å dra kammen over plagget. Da forsvinner fibrene som floker seg rett av, uten å dra dem enda lenger ut fra plagget. Pass bare på å dra kammen forsiktig over nuppene, og hold plagget så rett som mulig.


Redesigne

En reparasjon som får plagget til å bli enda finere enn det var? Jo, det er faktisk fullt mulig. Å fikse klesplagg trenger ikke være synonymt med store lapper på knærne, sømmer i farger som ikke blender med plagget eller knapper som ikke passer sammen. Du kan jo rett og slett gjøre som motedronningen Jenny Skavlan. Finn frem noe du ikke lenger liker, bruker eller som har fått skader på seg. Identifiser det du synes er flott med plagget, enten stoffet, snittet eller lengden og prøv å fremheve dette. En kjole du er lei av eller som ikke lenger passer, kan plutselig bli en rålekker skjorte, eller til og med en veske! Her finnes det uendelig med muligheter.

BLI MEDLEM I VÅR KUNDEKLUBB

  • 15% bonus på alle ordinære varer
  • Fri frakt over 199,-
  • Digitale kvitteringer
  • Eksklusive og personlige tilbud
Ferner Jacobsen

Kontakt oss

Vi er som regel tilgjengelig på telefon og chat i butikkens åpningstider, men kontakt oss gjerne via e-post.

Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
Ferner Jacobsen
TEH